top of page

Optima Planta

Optima Planta är en av användarna och sitter med i lednings gruppen.

Lennart Sör ger sin bild ur en användares perspektiv på "GrowTechCenter.



Testbed
optimaplanta.com


Bakgrund

Optima Planta syftar till att förbättra odling världen över – både med fysiska metoder (hårdvara), biologiska

metoder (aeroponik) men särskilt med s.k. optimeringsmodeller som bygger på fysikaliska

tillväxtparamervärden (temperatur, pH etc) för en given växt.

Modulen (hårdvaran) odlar växter utan sol, jord eller bekämpningsmedel. Den odlar oberoende av externafaktorer, givet placering i en isolerad lokal, kommersiellt året runt. Modulen använder en odlingsmetod somkallas aeroponik, en kusin till hydroponik, där en näringslösning sprayas med en viss frekvens på rotzonen -på så sätt ökar syresättningen i rötterna, vilket i sin tur ökar respirationen och därmed metabolismen.


Följdenär ca 45-75% snabbare tillväxt jämfört med växthus- eller annan hydroponisk odling*. Modulen odlarfossilfritt, givet fossilfri el. Odlingsmetoden och modulen ger upphov till ca 99% mindre vattenkonsumtionjämfört med växthusodling (och ca 90% mindre vatten än hydroponisk odling). Ingen urlakning sker, allnäring konsumeras av växterna. Modulen är helt automatiserad från frö till färdig växt.


Energikonsumtionen är mycket låg. Odlingsmodulen är designad och byggd för att samla data samt testa och validera olika tillväxtmiljöer, vilket den gör med hjälp av reglertekniska funktioner (kvalitén på den insamlade datan är mycket hög då miljön är

homogen och sluten, med få okända faktorer ex jordkomposition eller patogener). Det går t.ex. att villkorsprogrammera att odlingsmodulen håller en viss luftfuktighet. Data, inkl bilder, samlas i realtid. Datan och odlingsmodulerna ger upphov till s.k. optimeringsmodeller, där vi i princip optimerar för en funktiongivet en viss respons (läs: maskininlärning/AI). Följden är att vi kan hitta bästa parametrar för en viss växt,

givet ett visst målkriterie (t.ex. biomassa, elförbrukning). Initialt kommer utvecklingsarbetet av optimeringenske med utförda experiment (t.ex. experimentell design) samt lämpliga metoder för att hitta optimum med så få mätningar som möjligt (t.ex. responsytemetoder). På sikt kan, givet tillräcklig många odlingsmodulerna, modellen träna sig själv via t.ex. artificiella neuronnätverk (ANN). Användaren av optimeringsmodellerna

väljer utfallet (t.ex. maximera tillväxt för basilika) där tekniken själv ställer in parametervärdena som fläkthastighet, sprayfrekvens osv.


Optima Planta har som verksamhetsmål att förse med teknik och optimeringsmodeller så att vem somhelst kan odla var som helst och när som helst.


Produkter och tjänster;


1. Data för tillväxtparametrar med vikt, smak, kostnad som responsvariabel

A. Har ett inneboende värde och kan i princip säljas till andra aktörer

B. Kan förädlas dvs användas till optimeringsmodeller


2. Optimeringsmodeller dvs paketerade och/eller dynamiska programfunktioner för given växt och utfall (t.ex. minimera kostnad för basilika). Kan användas i odlingsmoduler, men på sikt även andra typer avodlingar.


A. Kan användas i odlingsmodulerna med en abonnemangsmodell

B. Kan användas i andra typer av odlingar


3. Odlingsmoduler (slutna system)


A. Kommersiell odling av livsmedelsgrödor, prydnadsväxter, medicinalväxter mfl

B. Odling till akademin

C. Odling för att inhämta data och därmed förbättra optimeringsmodeller


4. Backend/API:er


A. Att utöka datamängd från externa databaser (annan odling som växthus/hydroponiska eller annantyp av data tex efterfrågan på grödor, elspotpriser)

B. Integrering av odlingssystem till andra typer av system (t.ex. butik eller digital marknadstorg)


Exempel på typkund/medlem i testbädden


1. Startups

A. Som har idé på nya produkter t.ex. yogurt/dryck eller annat med inslag av unika smaker – vilka behöver unika grödor, som kan testas och på sikt odlas i odlingsmodulerna.

B. Som har idé om nya produkter/råvaror/grödor som inte odlas idag t.ex. Wasabi, saffran - kan testas och påsikt odlas i odlingsmodulerna.


2. Stora bolag samt etablerade små – till medelstora bolag

A. Som redan har stora odlingsanläggningar med lång avskrivningstid, men vill kombinera

optimeringsmodeller/maskininlärning/AI, i sin egna odling. Odlarna kan t.ex. simulera miljöer i odlingsmodulerna för olika tester eller abonnera på optimeringsmodeller lämpade för sina egna system (iform av beslutstöd för att få bästa utfall i sin egna odling).

B. Testa/komplettera sin egna storskaliga odling med mervärdesprodukter dvs grödor som de inte odlar men kan sälja till sina redan existerande säljkanaler – kan testas och odlas i odlingsmodulerna.


3. Akademi

A. Funktion som i princip en fototron/klimatkamare likt SLU:s (länk) där forskare kan ställa in klimatet i odlingsmodulerna i stort antal för att se olika utfall för en given växt. Responsvariabeln kan testas laborativt dvs utanför odlingsmodulernas datainsamling. Datainsamlingen och odlingen sker helt automatiskt ochmycket liten manuell hantering


4. Läkemedelsbranschen

A. Samarbete med Testa Center där odlingsmodulerna i princip fungerar på samma sätt som bioreaktorer förmikrober.

B. Produktion av medicin eller andra molekyler i växter.


Optima Planta som kund


1. Förbättring av sensorer, inbyggda system, filter, pumpar eller annan hårdvara

2. Förbättring och utbyggnad av API:er, externa databaser mfl

3. Bioteknisk förädling av växter lämpade för miljöer med låg biologisk stress t.ex. i odlings-moduler.

4. Bioteknisk förädling av växter: rekombinanta växter för produktion av specifika molekyler.)

5. I form av återförsäljning till användare av oldingsmodulerna: kemikalier som fosforsyra, näring,odlingsmedium, frön mfl.


Exempel på vad resp. partner i testbädden har för nytta gentemot Optima Planta


1. Green Innovation Park kan erbjuda en fysisk plats för möte, arbetsplats, konferens etc för nya medlemmar (och potentiella kunder till Optima Planta) i testbädden.

2. Agtech Kickstart möjliggör strategiska partnerskap mellan partners och medlemmar i testbädden.

3. Upsys möjliggör att olika system kan samtala med varandra, bygger IT-system för nya medlemmar eller

syr ihop IT-system mellan både små/större aktörer.

4. Region Uppsala kan stödja och underlätta för bolag att etablera sig, informera om verksamheten. Regionen

kan även vara kund för de produkter och tjänster som kommer till i testbädden.

 
 
 

Comments


© 2023 TMUX

bottom of page